Pasidalinsiu aš savo patirtimi dėl DMF keitimo į SMF. Visa ši istorija man kainavo bent apie 500 Lt į balą išmestų pinigų (neskaitant savaitės streso), tad gal bus naudinga ir kam nors kitam.
Prisiskaitęs forumų ir kaip dalyviams gerai sekasi keisti DMF į SMF, ir paklausęs meistrų patarimo, kad jau ne vienam tokią operaciją padarę, nusprendžiau ir aš vibruojantį DMF pakeisti į SMF. Auto 96 kV PD, 6 pavarų dėžė. Kadangi ieškojau naujo SMF, Luk ir Sachs nieko neturėjo pakeitimui, o Valeo, ne iš karto (nes pagal auto markę jų duombazė nieko nerodė, bet pagal ją suradę Sachs DMF atrado ir atitikmenį jam SMF). Taigi už 1800 litų gavau visą VALEO komplektą SMF su diskatoriumi, disku ir paprastu smagračiu. Visa tai sumontavus ir išvažiavus (sumontavimas viskas atitiko) apėmė šokas – įsibėgėjant ir variklio sūkiams kertant 1500-1900 aps/min zoną pasigirsta koks tai skardinis džžžžiiichhh. Meistrai pakėlė ant keltuvo, suko laisvais ratais – nesigirdi nieko. Palieku kelioms dienoms tyrimams, joms praėjus skambina ir sako (nors pats jau įtariu, kad tai naujoji sankaba taip dirba), kad dar pas kažką su tokiu motoru ir dėže buvo analogiškas variantas kai pakeitė DMF į Valeo SMF.
Važiuoju pas pardavėjus, kurie man pardavė tą džiaugsmą. Sėdam, pervežu, netiki, aiškint bando savo tiesas, nors 2, 3 pavara tik džžžžiiichhh, o va jau kai 5 pavara esant 80 km/h greičiui ir gazas į dugna, pasigirsta toks kriokimas, kaip būtų kiauras duslintuvas prie „kelnių“, tada suklūsta ir jie. Aišku man pinigų už tą Valeo SMF nesiruošia gražinti tik pasiūlo pakeisti jį į SACHS DMF (gaunu beveik 200 minusą, nei būčiau atgavęs pinigus ir tarkim per internetą tą patį SACHS pirkęs iš Tanagros). Na, bet tiek tos, jie prekybininkai, jie už kažką irgi nori gyventi.
Vėl dėžės nuėmimas, pastatymas (300 Lt žinoma iš mano kišenės) ir viskas gražu, jokių vibracijų, džžžžiiichhh ar kriokimų.
Nieks negali patikėti kad taip Valeo nedirbo. Prie mano akių buvo išpakuota nauja pakuotė, nebuvo dėvėta, užkliuvo tik tai, kad gan didelės spyruoklės diske judėjo nesunkiai į šonus jas paspaudžiant pirštais (logiška būtų manyti, kad turėtų būti įspraustos tvirtai, kas čia per laisvi elementai dabar tokiam įrenginį). Meistrų nuomone, kad ir laisvas spyruokles kažkas vis vien turėtų išjudinti – gal papuolė toks nevykęs reikalas – kaip brokas ir nesubalansuotas Valeo SMF?
Pardavėjas suvertė bėdą, kad vis tik tokiam auto (96 kV su dideliu sukimo momentu) toks Valeo SMF netinka. Kiek eksperimentavau, mano nuomone dėl didelio sukimo momento nepanašu kad taip turėtų darytis – važiuojant užmiestį 80 km/h 5 pavara, sūkiai apie 1800 aps/min, tik vos vos davus aksceleracijos jau jaučiasi vibracija ir karkimas, arba jei vos vos kyla į įkalnę kelias, gauna šiek tiek apkrovą SMF ir pradeda vibruoti. Aišku, jei prie tokių sūkių gerai užmini gazą – kriokimas, kad net žmona sukoneivė tokį sprendimą – „kas čia per traktorius“. Beje, pats sankabos diskas prie viso to tikrai neslysta ir neprasisuka.
Tokia mano patirtis, o dėl keitimų DMF į SMF spręskit patys. Dar kas nepatiko:
- ant laisvų sūkių vibracija didesnė SMF nei DMF, nes jis gerokai lengvesnis (vibracija vos ne tokia pat kaip senojo originalaus Luk DMF kurį metėm lauk),
- perjunginėjant pavaras mieste užknisa vis galvoti tai daryti švelniai, nes garantuotai gausi DUNGT į ratus, kas visiškai nepriduoda komforto, ypač jei bandai sustartuoti geriau nuo sankryžos.
Taigi sudėjus SACHS dvimasį visos šios problemos pradingo. Aišku kiek jis sugebės tarnauti, kitas klausimas (SACHS made in Slovak Republic). Bet vis vien daugiau niekad neeksperimentuosiu su keitimais DMF į SMF. Beje, visas veiksmas vyko Vilniuje.