Labas, Svečias. Prašome prisijungti arba užsiregistruoti. Did you miss your activation email?

Autorius Tema: Podiumai garsiakalbiams Audi automobilyje  (Skaityta 136665 kartus)

Neprisijungęs mazhylis

• Įrašai: 8762
    • Žiūrėti profilį
Podiumai garsiakalbiams Audi automobilyje
« Topic Start: 2007 Vasario 27, 12:46:38 »

Tikslas buvo padaryti kuo geresnį garsą automobilyje, išleidus kuo mažiau pinigų. Todėl nusprendžiau pirmiausia i duris idėti podiumus. Jų gamybos technologija plačiai aprašyta daug kur internete. Paprastas podiumas garsiakalbiui duryse - ne pats geriausias variantas. Gero boso nebus. Reikia visas duris apklijuoti vibracijas sugeriančia medžiaga, o ypatingai - durelių apmušalus. Tačiau tai jau nebus pigu. Tuo labiau, kad garsiakalbiai pas mane nepretenduojantys į "Aukštąjį - Galą" (Philips plačiajuosciai, 13cm. Dabar identiškos išvaizdos garsiakalbius gamina VDO, manau, kad ten tie patys philips). Priimtiniausias variantas - daryti dėžutes ant durų arba po sėdyne. Bet pas mane po sėdyne vietos ir Coca-cola buteliui neatsiras, o tam, kad daryti instaliaciją duryse, reikėtų pasieškoti kitų garsiakalbių. Manieji pritaikyti dirbti "free-air", t.y. už jų turi būti apie 30-40L oro tūris. Qts ~ 0.9, Fs ~70Hz. Tipiški automobiliniai garsiakalbiai.

Teisinga akustikos instaliacija yra labai svarbu. Todėl norint išgauti gerą garsą visai nebūtina pirkti brangius komponentus. Ir brangūs garsiakalbiai negros, jeigu juos paskubomis prisuksime bet kur. Geriau idėti šiek tiek laiko ir jėgų kokybiškam įmontavimui. Tuo labiau, kad internete gausybė informacijos ta tema.

Truputėlį papasakosiu kaip aš lipdžiau savo konstrukciją. Paties podiumo darymas yra pakankamai nesudėtingas procesas. Jo tvirtinimas prie durų ne toks malonus, gal todėl, kad beveik nieko kūrybingo tame nebėra.

Gerai, jeigu garsiakalbis bus kažkiek pasviręs. Aš stengiausi nukreipti difuzorių sėdinčiojo sėdynėje veido kryptimi. Keleivio durelių - į vairuotojo galvą, vairuotojo durelių - i keleivio galvą. Tuo labiau, jog planuoju kol kas važinėti tik su šitais garsiakalbiais, aukštadažnių nebus.

Taigi, imame lapą fanieros (10mm ar pan.), išpjauname du apvalius žiedus. Apatinis žiedas bus dugnas, jį reikėtų daryti šiek tiek didesnio skersmens, tada podiumui bus galima suteikti gražesnę formą. Pjaunant apatinį žiedą reikėtų pagalvoti apie tai , kaip podiumas bus tvirtinamas prie durų rėmo. Tam reikėtų išsiardyti duris ir pasižiūrėti kokia jų konstrukcija. Audi konstruktoriai turbūt negalvojo apie podiumų tvirtinimą apatiniame durelių kampe, o aš kaip tyčia ten ir sugalvojau juos prikabinti. Bet pasidarbavus drėle viskas normalizuojasi. Vieta paruošta. Išsipjovus tinkamos formos žiedus, nustatome jų posvyrio kampą ir sujungiame tarpusavyje medinių kaladėlių pagalba. Viską jungiau klijais ir medvaržčiais.

Tokį medinį karkasą geriau nudažyti, automobilio eksploatacinės salygos visgi ne pačios palankiausios, drėgmė, šaltis, karštis ir t.t. Nudažytas medinis pavišius neprisigers drėgmės. Tada tuščias ertmes nupurškiame statybinėmis putomis "Makroflex". Į karkaso vidų geriau ką nors idėti, kas neleistų putoms išsipūsti - mažiau po to reikės išpjauti putų. Sustingusią masę apipjaustom peiliu priduodami norimą formą.

Po to tepam automobilinį glaistą su stiklo audiniu. Laukiam kol išdžius. Vėl tepam. Ir taip keletą sluoksnių. Kai viskas išdžiūsta ir sukietėja el.šlifuoklio pagalba labai nesunku išgauti apvalų ir glotnų paviršių. Tada gravitexu (skirtas automobilio slenksčiams ir dugnui dažyti) nudažome šonus. Jis greitai stingsta, todėl patogu pusiau sustingusį paviršių teptuku pabadyti. Imame teptuką ir statmenai paviršiui liečiame. Viską nupurškus juodais matiniais dažais gaunasi plastmasės efektas. Paviršius neglotnus, o porėtas. Kažkiek derinasi prie durelių apmušalų.

Sekantis etapas - podiumų tvirtinimas prie durelių. Tarkime, kad apmušalai nuimti. Prie skardos prisukame platformą iš fanieros. Prie jos medvaržčiais suksis podiumas. Patį podiumą mažais medvaržčiukais prisukame prie durelių apmušalo. Tada dedame apmušalą ant durelių ir podiumą prisukame prie platformos stipriais varžtais. Stipriai prisukame. Prakišame akustinius laidus pro durelių gofrą, ten pat prakišti ir kiti laidai (centrinio užrakto, veidrodėlių ir t.t.). Laidus junfiame prie garsiakalbio ir jį patį prisukame prie naujosios jo vietos(sudūrimo vietą reikėtų patepti silikoniniu hermetiku).

Rezultatas puikus. Išsisprendė garso lokalizacijos problema, kada girdisi tik artimesnis garsiakalbis. Dabar puikiai girdisi abu ir beveik vienodai. Pagaliau atsirado daugiau mažiau normalus bosas. Nebėra nemalonaus ūžimo ar stuksėjimo. Be to jau galima kalbėti ir apie stereo panoramą. Labai reikėtų apklijuoti vibro-medžiaga durelių apmušalus, tai dalinai pagerintų garsą. Bet geriausia išeitis - atskira dėžė wooferiui

Galerija

Autorius:  Dainius Tamoševičius

Neprisijungęs Klaustukas

• viską matau
  • Įrašai: 7027
    • Žiūrėti profilį
mano ex S4 priekinių durelių kolonėlės 13 cm

Neprisijungęs Qrmis

• Įrašai: 27
    • Žiūrėti profilį
Focal`ai  ;)

virsutinis straipsnis akmens amziaus senumo...bet pigumo variantas labai nieko...

P.S. visur kur rasau, tai tik mano nuomone..tad nesireishkit labai jausmingai, ok?:)

Neprisijungęs Audi200

• Įrašai: 455
    • Žiūrėti profilį

Neprisijungęs Klaustukas

• viską matau
    • Žiūrėti profilį

Neprisijungęs RAMUNAS

• Įrašai: 299
    • Žiūrėti profilį
Man ir geru reikia turit foto

Neprisijungęs Bajoras

• 8-640-22223
  • Moderatorius
  • *
  • Įrašai: 37886
    • Žiūrėti profilį
mano kupe stovi, pasikuisk po nariu garaza- rasi kelias ;) nesakau kad geros- nes visada atsiras geresniu, bet nors ne tokios kaip sios :D

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #8: 2007 Rugpjūčio 02, 22:28:47 »
jei idomu galeciau imesti foto kaip dariau savo auto podiumus tik su aprasimu sunkiau bus

Neprisijungęs Ernestas

• Įrašai: 296
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #9: 2007 Rugpjūčio 03, 16:20:16 »
jo butu labai idomu jei nesunku imesk ;)

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #10: 2007 Rugpjūčio 03, 22:09:06 »
audi a8 koloneles scan speak revelatoriai 18cm

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #11: 2007 Rugpjūčio 03, 22:10:32 »
dar

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #12: 2007 Rugpjūčio 03, 22:11:57 »
isore

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #13: 2007 Rugpjūčio 03, 22:22:36 »
dar keletas foto
kadangi mano koloneles ira buitines ir jom reikejo apsaugos nuo dregmes kad nepapultu nuo langu padariau tokes kaip mini dezutes su triuba kad nepapultu vanduo jei kam bus labai idomu galesiu imesti foto kaip buvau durelese ispaudes 12 litru dezutes bet tas nepasiteisino todel jas ismeciau

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #14: 2007 Rugpjūčio 03, 22:31:47 »
dureliu apmusimus isklijevau bitumu kad nevibruotu skarda nors priestai dar ir tris sluoksnisu uzttepiau stiklo audiniu matosi foto virsui
dureliu skarda isklijevau taipat storu bitumu pacem virsui plonu su folija kadangi labai arti aina stiklas ant virsaus bitumo klijevau pusta guma su folija durelem biski geriau kalbasina su folije  ;)
vamzdi pro kuri aina oras i galines dureles taippat apklijevau bitumu tik su folija kadangi ir jis yra minkstas is dureliu isejo panasei kaip dezutes su faze :) jei pasikartosiu istrinkit

Neprisijungęs spydas

• Įrašai: 647
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #15: 2007 Rugpjūčio 03, 22:38:59 »
O kaip visas tas reikalas tvirtinasi ant durų? Sriegiasi kaip nors prie metalo ar tvirtinasi paprasčiausiai kaip abšivkė?

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #16: 2007 Rugpjūčio 03, 22:41:13 »
pas audi a8 labai tvirtai psisispaudze su sponkem tik sponkes yra vienkartines :) jei jas naudoji antra karta tada jau nekas

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #17: 2007 Rugpjūčio 03, 22:42:40 »
kelios foto kaip dejau 11 cm scan spekus revelatorius i panele

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #18: 2007 Rugpjūčio 03, 22:45:08 »
pas audi a8 per visa panele praktiskai aina oro apiputimas ant priekinio lango ir soniniu taigi teko perdarineti ortaki taipat kad kolonele isileistu teko tekintis ziedus ir poto apsaugoti kolonele nuo ortakio kad nepusti i ja ir neiseitu oras kur nereike o keliautu ten kur jam priklauso

Neprisijungęs Geduxxx

• Įrašai: 25
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #19: 2007 Lapkričio 20, 21:39:22 »
jei cia podiumai, na tiksliau pasakius cia skyliu padarymas didesnems kolonelems. Jei tikites is tokiu podiumu kazka isspausti tai nieko nesigaus. nemaciau nei vienu rimtu podiumu. sorry uz kritika ir jei ka izeidziau. Man parode, kas yra tikri podiumai kai buvau vokietijoj ir kaip jie daromi ir kaip skamba, net idejus prastas koloneles. Cia daug pasakoti, gal kada i koki meeta atleksiu ir papasakosiu kaip viskas daroma rimtai.

Neprisijungęs Klaustukas

• viską matau
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #20: 2007 Lapkričio 21, 18:50:22 »
jei cia podiumai, na tiksliau pasakius cia skyliu padarymas didesnems kolonelems. Jei tikites is tokiu podiumu kazka isspausti tai nieko nesigaus. nemaciau nei vienu rimtu podiumu. sorry uz kritika ir jei ka izeidziau. Man parode, kas yra tikri podiumai kai buvau vokietijoj ir kaip jie daromi ir kaip skamba, net idejus prastas koloneles. Cia daug pasakoti, gal kada i koki meeta atleksiu ir papasakosiu kaip viskas daroma rimtai.
atlėk atlėk, galėsi papasakot Arunui_ kaip turi skambėt muzika  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Neprisijungęs audiofanas

• Įrašai: 853
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #21: 2007 Lapkričio 21, 20:11:49 »

pavarei cia :DDDDDDDDDD

arunas-

• Svečias
« Atsakymas #22: 2007 Lapkričio 22, 23:10:56 »
butu idomu isvysti kaip atrodo tikri podiumai nes mes is kaimo nemate ir muzikos negirdeje :)

Neprisijungęs telekomas

• Įrašai: 62
    • Žiūrėti profilį
gal kas esat i a4 universala gale 16cm deje?

Neprisijungęs kodis

• Įrašai: 1427
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #24: 2008 Vasario 01, 14:43:33 »
pas mane 16cm
bet isidejau paprastai paprasciausiai fanieros ziedus ir viso svarbu absyfke telpa :)

gal kas esat i a4 universala gale 16cm deje?