Labas, Svečias. Prašome prisijungti arba užsiregistruoti. Did you miss your activation email?

Autorius Tema: LED  (Skaityta 19319 kartus)

Neprisijungęs ::: Marius :::

• Aš ne pikta menantis - aš pikta užsirašantis.
  • Įrašai: 4449
    • Žiūrėti profilį
LED
« Topic Start: 2008 Gruodžio 19, 23:56:59 »
Turiu ideja pasigaminti LED galinius zibintus...
Is esmes tik sulituoti diodus i plokstele ir ja pajungti vietoj esamu lempuciu.

elektronikai ir panasiais reikaliukais uzsiimantys kolegos: ar labai sunku sulituoti toki (ar panasu daikta).
Nesu nieko panasaus dares, bet su pagalba manau galima ismokti
Tokiu platu kaip paveikslelyje (cia iskart su vienodais atstumais tarp skyluciu) buna pirkti lietuvoje?
Cia kiek zinau naudojami FLUX diodai (vorai ar dar kazkaip vadinami). Man mintyse ideja naudoti paprastus, del kainos.
Gal kas kokia schemute galite pasiulyti ??
Neisivaizduoju dar kiek ir kurioj grandines vietoj varzu ir kitku elementu pajungti  (v)
Kazkur internete maciau jog raudonos spalvos buna "RED" ir "BrightRED" diodai. kokie ju skirtumai ir kiek antrieji ryskiau sviecia?
LED turi viena ar du svietimo ryskumus? klausiu nes, pas pazistama kinietiski led zibintai, tai kol gabaritai tai sviecia neryskiai, o paspaudus stabdzius - ryskiai sviecia.
ar ten du diodai greta stovi?

Neprisijungęs Matas

• Įrašai: 2124
    • Žiūrėti profilį
Re: LED
« Atsakymas #1: 2008 Gruodžio 20, 00:11:41 »
Flux dažniausiai tam reikalui naudojami nes yra galingi ir šviečia plačiu kampu. Naudojant paprastus gali prastai matytis.
Varžas pasiskaičiuoji pagal formulę R= U/I
U yra įtampa krintanti ant led'ų
I bent jau aš visada naudoju 0.02 A , reikia naudoti kitą jei gamintojas nurodo datasheet'e.
Led šviesos stiprumas - reguliuojamas jo veikimo intervale, šiuo atveju raudonų nuo 0 iki 1.8V
Tokių plokščių kaip foto gali isigyti parduotuvėse : Lemona, evita, Rcl  (h)
« Paskutinį kartą keitė: 2008 Gruodžio 20, 00:13:51 sukūrė Matas »

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #2: 2008 Gruodžio 20, 00:44:24 »
o kaip juos jungti tarpusavyje? nuosekliai (is eiles viena paskui kita)?
Fluxams irgi du kontaktai (anodas ir katodas)? Nes pastebejau jog jie keturias kojeles turi.
Tai vienas diodas gali ir ryskiai ir silpnai sviesti (kalbekim apie Flux), ar tam efektui sudaryti uzdegami ne visi led'ai (kas antras ar kaip panasiai)?

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #3: 2008 Gruodžio 20, 00:46:41 »
dar...
kaip tarpusavyje diodai jungiami?

visi anodai i kruvai ir atskirai katodai i kita kruva ir taip sudaromi atitinkamai + ir -?
ar -+,-+,-+,-+,-+...?
ar -+,+-,-+,+-,-+...?

nesistebekite jog nezinau, nes uzmirsau mokykloje kas buvo, o dabartiniame gyvenime netenka su tuo susidurti :)

• Žiūrėti profilį

Neprisijungęs Evka

• Įrašai: 34008
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #5: 2008 Gruodžio 20, 09:59:47 »
Man jau irgi seniai tokia mintis kirba tokiu reikalu užsiimti. Jei kas kam gausis, būčiau dėkingas, jei info pasidalintumėt ;)

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #6: 2008 Gruodžio 20, 15:26:47 »
Jo, RCL'o puslapi prasniukstinejau, tai pastebejau jog ten kainos draugiskesnes nei Lemonoje :) O gal dar pigiau buna? :)

Neprisijungęs audrius a6

• Įrašai: 678
    • Žiūrėti profilį
« Atsakymas #7: 2008 Gruodžio 20, 15:54:59 »
sveikas o is kur tokia plata nuotraukoj gavai ,na manau kad ten ner sudetinga pasidaryt ,na del detaliu aisku bet va del ten kur viduri ilituoti kas per detales tranzistoriai krienai ,neaisku kad kita puse pamatyt kaip sulituota?

Neprisijungęs Matas

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #8: 2008 Gruodžio 20, 16:03:10 »
o kaip juos jungti tarpusavyje? nuosekliai (is eiles viena paskui kita)?
Fluxams irgi du kontaktai (anodas ir katodas)? Nes pastebejau jog jie keturias kojeles turi.
Tai vienas diodas gali ir ryskiai ir silpnai sviesti (kalbekim apie Flux), ar tam efektui sudaryti uzdegami ne visi led'ai (kas antras ar kaip panasiai)?

Tarkim imam 14V maitinimo įtampą. Raudonam led reikia 2V. taigi nuosekliai galime sujungti 7 led'us. toliau prie vienos 7 led grandinės jungiam kitą 7 led grandinė nuosekliai kol pasiekiam norimą led skaičių.
Pats flux'ų neturėjęs dar, bet kiek žinau tai pas juos yra po dvi kojas anodui ir katodui.
Kaip minėjau anksčiau jų ryškumas reguliuoujas jų veikimo ribose. duodi mažiau srovės šviešia silpniau, duodi daugiau šviečia stipriau. Patikimiausias būdais tai daryti - naudoti PWM(power with modulation)

dar...
kaip tarpusavyje diodai jungiami?

visi anodai i kruvai ir atskirai katodai i kita kruva ir taip sudaromi atitinkamai + ir -?
ar -+,-+,-+,-+,-+...?
ar -+,+-,-+,+-,-+...?

nesistebekite jog nezinau, nes uzmirsau mokykloje kas buvo, o dabartiniame gyvenime netenka su tuo susidurti :)

jungiant nuosekliai:
+-,+-,+-,+-
lygiagrečiai:
+-
+-
+-
+-

Labai norint galima išsigooglint visą šitą info. Aš visą tai žinojau jau prieš fizikos kursą kuriame turėjo tai aiškinti ;)

radau http://www.lemona.lt/index.php?page=item&i_id=66525

http://cgi.ebay.com/50-PC-5mm-5-Chips-0.5W-Red-SuperFlux-LED-100mA-45Kmcd_W0QQitemZ370119067130QQcmdZViewItemQQimsxZ20081125?IMSfp=TL081125159004r11049

Lemonoje taip suprantu ne tokie ryskus kaip ebayuje (nes maziau kandelu). Ar pakaktu "lemoniniu"?

Kuo galingesni tuo geriau ;)

sveikas o is kur tokia plata nuotraukoj gavai ,na manau kad ten ner sudetinga pasidaryt ,na del detaliu aisku bet va del ten kur viduri ilituoti kas per detales tranzistoriai krienai ,neaisku kad kita puse pamatyt kaip sulituota?

Tai ne jo lituota, o internete rasta foto. Jau esu parašęs, kad jų galima gauti lemonoj, evitoje arba RCL  (h)

Neprisijungęs audrius a6

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #9: 2008 Gruodžio 20, 16:19:34 »
bet tik plata bus pirkt .o detales reik paciam susipirkt bet is kur gaut schema.ar yra pirkt kaip paciam susilituot?
« Paskutinį kartą keitė: 2008 Gruodžio 20, 16:21:39 sukūrė audriusb4 »

Neprisijungęs Matas

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #10: 2008 Gruodžio 20, 16:28:01 »
Žmonės dažniausiai jas kuria patys.
http://www.ledcar.com/91993kgtleddesign2.html

Neprisijungęs audrius a6

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #11: 2008 Gruodžio 20, 16:38:11 »
bet jei dedant i lempas ,tai stiklas lempos turi but skaidrus ar nebutinai,na bandysiu pasidaryt kazka panasaus

Neprisijungęs Matas

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #12: 2008 Gruodžio 20, 16:45:29 »
Dėl skaidrumo nieko tikslaus nežinau, bet manyčiau, kad skairdus pageidautina :)

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #13: 2008 Gruodžio 20, 17:19:36 »
jeigu lempa skaidri, tai geriau matysis led isdestymo/svietimo struktura. Tai savotiskai grazu.

o imant atveji kai noriu deti i standartinius zibintus, tiesiog arciau stikliuko tvirtinsiu :) Manau jog siu led taskeliu nesimatys, bet pasistengsiu deti tokio dyzdio kad ispildytu visa skyriu :)
Tik dar mastau kaip padaryti su svietimu.
ar tie patys ledai svies ir ryskiai ir neryskiai, atitinkamai stop ir gabaritai;
ar jungsiu jog vienu atveju sviestu visi, kitu atveju kas antras, kasantra eilute ar kasantras stulpelis. Cia jau galima pafantazuoti, galima gal net padaryti kaip naujojoje a6 avant, kad sviestu tik konturas esant ijungtiems gabaritams. :)

Neprisijungęs audrius a6

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #14: 2008 Gruodžio 20, 17:30:20 »
jeigu lempa skaidri, tai geriau matysis led isdestymo/svietimo struktura. Tai savotiskai grazu.

o imant atveji kai noriu deti i standartinius zibintus, tiesiog arciau stikliuko tvirtinsiu :) Manau jog siu led taskeliu nesimatys, bet pasistengsiu deti tokio dyzdio kad ispildytu visa skyriu :)
Tik dar mastau kaip padaryti su svietimu.
ar tie patys ledai svies ir ryskiai ir neryskiai, atitinkamai stop ir gabaritai;
ar jungsiu jog vienu atveju sviestu visi, kitu atveju kas antras, kasantra eilute ar kasantras stulpelis. Cia jau galima pafantazuoti, galima gal net padaryti kaip naujojoje a6 avant, kad sviestu tik konturas esant ijungtiems gabaritams. :)
o kokios masnos zibintam tai galvoji pasidaryt .bet jei arciau stiklo tai kai reiks stikla nuimt,bet kaip ji nuimt ar is vidaus ispjaut kad isidetu?

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #15: 2008 Gruodžio 20, 17:42:58 »
planuoju lysti is visdaus ;) 100% negarantuoju jog tai gerai gausis, bet manau turi pavykti.
is vidines puse pagal zibinto kontura eina sandarinimo medziaga (guma, slikonas ar dar kazkas tokio), todel ji manau sulaikys nesvarumo ir dregmes patekima prie zibinto viduriu, aisku dar galvosiu kaip geriau uzdengti ta praplatinta skyle (del visa ko) :)

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #16: 2008 Gruodžio 20, 17:51:38 »
Žmonės dažniausiai jas kuria patys.
http://www.ledcar.com/91993kgtleddesign2.html

matau platu paveikslelius, schemeles, bet ne visai suprantu kaip ka jungti, kur kurias flux'u kojeles kisti, kur varzos ir t.t.  ?!?

be to:
kaip su pajungimu?

ar buna lietuvoje tokiu adapteriu?

lemonoje radau karpomu led juosteliu (tik dar nesuprantu kaip atkarpas sujungti):
http://www.lemona.lt/index.php?page=item&i_id=86255
Jusu nuomone, kas gautusi is ju? t.y. priklijuoti/pritvirtinti atkarpas prie kokios ploksteles ir statyti i zibinta...  8:8

Neprisijungęs Matas

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #17: 2008 Gruodžio 20, 18:08:37 »
Brangus niekučiai tos juostelės...

kam tie adaperiai, nenukris gal rankos jei prilituosi pora laiduku  :V

Neprisijungęs Matas

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #18: 2008 Gruodžio 20, 18:22:42 »

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #19: 2008 Gruodžio 20, 18:26:20 »
gal turi foto kaip sviecia sviesoje, prietemoje? :)

Vitiokasss

• Svečias
« Atsakymas #20: 2008 Gruodžio 20, 18:31:41 »
Seip tavo varianta manau nesudetinga padaryt maciau civike lyg kad su kontroleriu padaryta ir gali toi led matricoi bet koki simboli pavaizduoti

Vitiokasss

• Svečias

Neprisijungęs Evka

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #22: 2008 Gruodžio 20, 18:42:58 »
Šauniai civike padaryta tikrai :) Gerai atsilyginsiu,kas man tokias į audi sudės :D

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #23: 2008 Gruodžio 20, 18:50:06 »
neblogas ;)
bet kiek atiduotum uz toki?  :D
http://www.youtube.com/watch?v=K6sZg3iL5EY
siame video patiko efektas 0:57-0:58 sekudese :)
tokiu led darbu video pakanka youtube, tik nelabai rasti kaip tai sujungta ir padaryta :)
« Paskutinį kartą keitė: 2008 Gruodžio 20, 18:59:35 sukūrė ::: Marius ::: »

Neprisijungęs Evka

• Žiūrėti profilį
« Atsakymas #24: 2008 Gruodžio 20, 18:52:54 »
Èia jau beveik ratuotas riteris :D
Man nieko daug nereikia. Stopams, gabaritams,atbuliniams ir posūkiams. :)